Είν’εποχή τση τσικουδιάς
Με κέφι και ζωντάνια
Σ’όλα τα κρητικά χωριά
Ανοίγουν τα καζάνια
Μήνας Νοέμβριος και στην Κρήτη τα ρακοκάζανα όπως κάθε χρόνο, κυριαρχούν σε όλο το νησί και οι παρέες αποστάζουν το παραδοσιακό ποτό των Κρητών με το ίδιο απαράλλακτο τρόπο όπως εδώ και χρόνια. Η ρακή ή τσικουδιά συνοδεύει πάντα τις κοινωνικές εκδηλώσεις των Κρητικών. Είτε με παρέα είτε μοναχοί, οι Κρητικοί μοιράζονται πόνους και χαρές με το διάφανο, μυρωδάτο οινόπνευμα. Οπότε και η παραγωγή της τσικουδιάς δεν θα μπορούσε παρά να κατέχει σημαντική θέση στην αγροτική ζωή των Κρητικών. Τα «καζανέματα», όπως λέγονται, γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους όπου περίοπτη θέση κατέχει φυσικά το καζάνι. Το καζάνι ποικίλει
σε διαστάσεις αναλόγως την δυναμική απόσταξης του. Η διαδικασία όμως είναι πάντα η ίδια. Η οικογένεια Κυμινούλη στο Πασακάκι αποστάζει τσικουδιά εδώ και χρόνια σε ένα πολύ όμορφο χώρο αρκετά κοντά στο σχολείο μας. Μας προσκάλεσε να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία και αποδεχτήκαμε με χαρά την πρόσκληση. Έτσι λοιπόν την Τρίτη 7 Νοεμβρίου το σχολείο μας επισκέφτηκε το χώρο του καζανιού, οι ιδιοκτήτες μας επεφύλαξαν θερμή φιλοξενία, ενημέρωση για τη διαδικασία της απόσταξης και κέρασμα. Ευχαριστούμε πολύ την οικογένεια Κυμινούλη για την όμορφη εμπειρία!